Platinu jako kov poprvé pojmenoval v roce 1557 Ital Giulio Cesare Scaliger. Až v 18. století, kdy bylo možné platinu průmyslově tavit, se o tento drahý kov začal zajímat šperkařský průmysl. V roce 1828 se v Ruské říši objevila první platinová mince. Dnes se platina používá k výrobě katalyzátorů, elektrických spínacích kontaktů, topných vodičů nebo termočlánků. Platina je velmi vzácná, největší naleziště jsou v Jižní Africe a Rusku. Platina je stabilnější než zlato, odolnější než palladium a lesklejší... Celý popis

Koupit za 32 126 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Platinu jako kov poprvé pojmenoval v roce 1557 Ital Giulio Cesare Scaliger. Až v 18. století, kdy bylo možné platinu průmyslově tavit, se o tento drahý kov začal zajímat šperkařský průmysl. V roce 1828 se v Ruské říši objevila první platinová mince. Dnes se platina používá k výrobě katalyzátorů, elektrických spínacích kontaktů, topných vodičů nebo termočlánků. Platina je velmi vzácná, největší naleziště jsou v Jižní Africe a Rusku. Platina je stabilnější než zlato, odolnější než palladium a lesklejší než stříbro.

Platina má třetí nejvyšší hustotu ze všech prvků. Tento šedostříbrný kov se používá k výrobě investičních slitků, které se většinou lisují a razí. Jedním z výrobců je společnost Heraeus, jejíž slitky se dodávají jednotlivě zabalené ve smršťovací fólii. Slitky Argor-Heraeus SA z 999,5 čisté platiny samozřejmě odpovídají londýnskému standardu Good Delivery (LPPM) a jsou proto akceptovány na všech trzích po celém světě. Na platinových slitcích jsou uvedeny údaje o výrobci - logo a také druh kovu, ryzost a hmotnost.

Pro získání jedné unce platiny je třeba vytěžit 10 tun rudy, což v současnosti trvá přibližně osm týdnů. V tomto ohledu je platina jako vzácný, trvale udržitelný těžký kov ideálně vhodná pro investiční účely.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Argor Heraeus SA (Švýcarsko)
Hmotnost 31 g